Vinter Sommar
Ledkarta
Öppettider
Boka
Brand logo

Nyfiken på utförscykling? 7 tips för att komma igång

Utförscykling är den perfekta familje- och sommaraktiviteten och i Branäs hittar du härliga flowleder där alla kan ha kul oavsett ålder och erfarenhet. Men hur går det till? Och vad behövs? Nedan listar vi sju tips för dig som vill komma igång med att cykla!

Intresset för att cykla utför blir större för varje år som går och allt fler upptäcker tjusningen med liftburen cykling. Hos oss kan du njuta av familjevänliga flowleder som du enkelt når med stolslift eller rullband för de yngsta. En flowled slingrar sig ner för berget och är byggd för att passa såväl familjer som nybörjare och är inte lika brant som en downhilled.

Att cykla utför är roligt och inte alls så svårt som många kanske ser framför sig. Nedan är sju väl valda tips som hjälper dig komma igång med cyklingen och som gör din dag på berget ännu bättre!

1. Rätt utrustning

När du cyklar utför rekommenderas en cykel med stötdämpning både fram och bak, vilket gör cyklingen enklare och säkrare. Utöver cykel måste du använda hjälm när du cyklar utför, och då rekommenderas fullface-hjälm. Ryggskydd, handskar samt knä- och armbågsskydd är också bra att ha. Både cyklar i olika storlekar och skydd finns att hyra på plats. Boka utrustning här.

2. Glöm inte bort uppvärmningen

Börja dagen med att värma upp kroppen och lär känna din cykel, det minimerar risken för skador. Du kan exempelvis trampa några varv i ett teknikområde eller en pumptrack för att kicka igång både kropp och cykel innan du beger dig upp för berget.

3. Oroa dig inte över liften

Det bästa med liftburen cykling är att det är bekvämt att sig upp för berget. För att få med dig cykeln upp behöver du hänga den på ett fäste som sitter baktill på liften. Det är inte svårt att få fast cykeln, men det kan vara ovant i början. Men oroa dig inte – vår personal hjälper dig både på och av med cykeln i liften.

4. Cykla enkelt i början

Starta med den enklaste leden och öka därefter svårighetsgrad successivt om du känner att du vill utmana dig själv. Oavsett vilken typ av led du cyklar på så är det alltid bra att börja långsamt för att lära känna leden innan du gradvis kan öka farten.

5. Vågräta pedaler

Pedalerna ska vara i en horisontell linje när du cyklar utför så att de inte tar i eventuella stenar och rötter som du cyklar över. Försök få det till en rutin att alltid placera pedalerna vågrätt när du inte trampar.

6. Stå upp

Genom att stå upp på cykeln blir du mer flexibel och får mer kontroll över cyklingen. När du står upp går det enklare att parera ojämnheter genom att böja på armar och ben och du får mycket bättre balans i jämförelse med om du cyklar sittandes.

7. Planera cyklingen

Ligg steget före genom att lyfta blicken och planera din cykling. Om du anpassar farten i god tid så kan du undvika att bromsa mitt i kurvor och hinder vilket gör att du inte får samma flyt och riskerar att få sladd och ramla.

Bonustips – Ha kul!

Det viktigaste när du cyklar är att ha kul. Ha inte för höga krav på dig själv och se till att njuta av fika, god mat och trevligt sällskap. Då kommer din cykelupplevelse garanterat bli oförglömlig!